• Slovakia & South Korea

          • 8 000 km vzdušnou čiarou a 8 hodinový časový rozdiel nie sú prekážkou, ak sa chceme stretnúť s priateľmi Hyun Soo Cho

            Po tretíkrát sme zorganizovali online stretnutie študentov našej školy so študentmi z Dasan High School v Soule, Južnej Kórei. Po predstavení škôl sme prezentovali zaujímavosti z našich krajín, kultúry, tradícií a z každodenného života študentov.

          • Úspech v literárnej súťaži Zemplínske pero 2021

          • Aj napriek nepriaznivej pandemickej situácii sa v mesiaci november realizovala regionálna literárna súťaž pre začínajúcich autorov Zemplínske pero. Organizátorom bolo Zemplínske kultúrne centrum a hvezdáreň v Michalovciach.

            Do súťaže prispeli svojimi básňami viacerí talentovaní žiaci Obchodnej akadémie v Michalovciach. Medzi ocenenými bol jeden z nich – Peter Dremmel – žiak IV.B triedy, ktorý získal 1. miesto v poézii (III. kategória).

            Svojou tvorbou zaujal porotu natoľko, že mu udelila titul Laureát 23. ročníka súťaže Zemplínske pero.

            Blahoželáme k víťazstvu a sme radi, že i v dnešnej dobe sa nájdu mladí ľudia, pre ktorých je literárne umenie dôležité.

             

             

             

          • A znovu tu máme Mikuláša

          • "Mikulášku, dobrý strýčku, modlím sa ti modlitbičku, zlož tu svoju plnú nošu, daj nám darov svojich trochu, či koníčka medového, či koláča makového, veď ty strýčku Mikuláš, veľa dobrých darov máš ..."

            6. decembra zavítal tradične aj do našej školy. Prišiel so svojimi vernými pomocníkmi, anjelmi a čertmi. ŽŠR a študenti tretieho ročníka pripravili pre všetkých sladké prekvapenie. Študenti a učitelia si odniesli z návštevy Mikuláša pomaľované tváre, ruky a veselú myseľ. Ďakujeme Mikulášovi a jeho tímu anjelov a čertov.

             

             

          • Olympiáda ľudských práv

          • V školskom roku 2021/2022 sa uskutoční už 24. ročník Olympiády ľudských práv stredoškolskej mládeže. Nosná   téma tohto ročníka je: Digitálny vek: Hrozba alebo šanca pre ľudské práva. Krajské kolo sa uskutoční 10. 2. 2022 a bude organizované dištančnou formou. Školské kolo sa uskutočnilo 1. 12. 2021. Študenti besedovali na nosnú tému a písomne reagovali aj na vybrané témy formou diskusných príspevkov. Našu školu bude reprezentovať Lívia Ľosová. 

             

             

             

             

          • Európsky deň jazykov - Jazyky okolo nás

          • Dvojnásobné VÍŤAZSTVO

            V októbri sa naša škola zapojila do súťaže Európsky deň jazykov – Jazyky okolo nás, ktorú organizovalo Zastúpenie Európskej komisie, Kancelária Generálneho riaditeľstva pre preklad a Štátny pedagogický ústav.

            1. miesto vo výtvarnej kategórii pre SŠ

            Naše dva projekty Farebný svet /Barbora Mihaliková, III.A/ a Priateľstvo v každom jazyku /Veronika Komendová, III.A/ vo výtvarnej kategórii vynikali vo všetkých hodnotených kritériách.

            1. miesto v literárnej kategórii pre SŠ

            Súťažný príspevok Meni s vamy pohraty /Peter Dremmel, IV.B/ členovia komisie vyhodnotili ako najlepší súťažný príspevok v danej kategórii.

            Link na Meni s vamy pohraty: https://sway.office.com/5IwtLNlams6mwjSo?ref=Link&loc=play

            Všetky naše súťažné príspevky splnili všeobecné ciele Európskeho dňa jazykov, inovatívnym spôsobom využili jazykové zručnosti žiakov a boli mimoriadne kreatívne spracované, čo ocenili všetci členovia poroty.

          • Študentský dialóg o budúcnosti Európy

          • Naši junior ambasádori Lucia Marcinová a Peter Dremmel sa zúčastnili online podujatia zameraného na zistenie názorov mladých ľudí o budúcnosti Európy. Hosťami workshopu boli Rastislav Trnka – predseda Košického samosprávneho kraja a Ladislav Miko – vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

            Témy diskusie:

            · Klimaticky neutrálna Európa

            · Dobrovoľníctvo

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Milí študenti, potešme spolu na Vianoce seniorov v domovoch dôchodcov a naplňme nielen krabice od topánok darčekmi ale predovšetkým naše a ich srdcia láskou!

            Ako na to?

            Každá trieda si pripraví krabice podľa pokynov uvedených na plagáte do 26. 11. 2021.

            Ďakujeme všetkým študentom, ktorí sa zapojíte spolu s nami a umožnite urobiť tento svet trochu lepším a krajším.

            Tešíme sa na Vaše krabičky 

          • BUBNOVAČKA 2021

          • 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívanie detí.

            Pre každé jedno dieťa je dôležité, aby bolo vypočuté, aby bolo v bezpečí, chránené blízkymi, rodinou, spoločnosťou. Násilie do výchovy ani do života detí jednoznačne nepatrí. Násilie plodí násilie, úzkosti, traumy, ktoré zanechávajú na deťoch, neskôr dospelých trvalé, často nezmazateľné stopy, následky.

            Od roku 2014 vždy v novembri organizuje celoslovenská „BUBNOVAČKA“.

            Podujatie má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie. Hlas detí je dôležitý.

            Preto aj my sme v tento deň na OA bubnovali, ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ!

          • Riaditeľské voľno

          • Na základe § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a § 3 ods. 10 vyhlášky MŠ SR č. 231/2009 Z. z. o organizácii školského roka na základných školách, stredných školách, na základných umeleckých školách, na odborných učilištiach a jazykových školách Vám oznamujeme, že riaditeľka Obchodnej akadémie Michalovce

            p o s k y t u j e

            z prevádzkových a organizačných dôvodov riaditeľské voľno

            dňa 23. 11. 2021  (utorok)

            pre žiakov Obchodnej akadémie, Kapušianska 2, 071 01 Michalovce.

             

            Ing. Dana Kerekešová, riaditeľka školy

          • Medzinárodný deň študentstva

          • Rozhlásovou reláciou sme si pripomenuli Medzinárodný deň študentstva. 17. november je Dňom boja za slobodu a demokraciu, no  netreba zabudnúť, že je predovšetkým Medzinárodným dňom študentstva. Deň je oslavou študentov, ktorí sú považovaní za predpoklad rozvoja spoločnosti. V tento deň si pripomíname udalosti z roku 1939, kedy študenti vyšli do ulíc Prahy, aby protestovali proti nacistickej okupácii. Bola to reakcia na zastrelenie študenta medicíny Jana Opletala. Nacisti po tejto akcii deväť vodcov demonštrácie popravili, viac ako 1 200 študentov deportovali do koncentračných táborov a v noci zo 16. na 17. novembra 1939 zavreli všetky vysoké školy.  Ako spomienka na tento deň bol o dva roky na 17. november vo Veľkej Británii vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva, ktorý si rok čo rok pripomíname. Dátum 17. november sa dnes spája s Nežnou revolúciou v roku 1989, ktorá bola akousi spomienkou vysokoškolákov na udalosti z roku 1939. Preto sa 17. novembra tiež slávi štátny sviatok Deň boja za slobodu a demokraciu.

            Reláciu pripravila Žiacka školská rada pod vedením Mgr. Václavíkovej

             

             

          • MINIERASMUS CAMP  2021 

          • MINI ERASMUS CAMP 2021 - ponuka pre žiakov 4. ročníka 

            Nevieš ešte na akú VŠ? Túto otázku ti pomôže zodpovedať organizácia FGE prostredníctvom rôznych projektov pod známym pojmom “MiniErasmus”.

            FGE ti vďaka novému MiniErasmus CAMP umožní užiť si 3 dni plné zaujímavého a zábavného programu spolu s tútormi – VŠ študentmi so zameraním, ktoré si sám vyberieš. Od piatka do nedele budeš môcť zistiť všetky infošky o daných vysokých školách, ktoré potrebuješ. Viac na:

            https://futuregenerationeurope.eu/mini-erasmus/

          • 1. miesto na Slovensku - Finále EPAS

          • Finále EPAS

            24. 9. 2021  sa Obchodná akadémia Michalovce  zúčastnila na finále programu EPAS a dlho očakávaného vyhlásenia výsledkov súťaže o najlepší tím projektu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. S hrdosťou  oznamujeme, že náš tím junior a senior ambasádorov EPAS Obchodnej akadémie Michalovce sa umiestnil na 1. MIESTE!

            Celý školský rok 2020/2021 sme aktívne pracovali, zúčastňovali sa online podujatí, digitálnych webinárov a live podujatí podporovaných Kanceláriou Európskeho parlamentu na Slovensku a Európskym parlamentom, organizovali vzdelávacie aktivity pre svojich spolužiakov a dobrovoľnícke podujatia, rozšírili si svoje vedomosti o Európskej únii, zlepšili svoje komunikatívne zručnosti, ale hlavne šírili povedomie o Európskej únii a európskych štruktúrach medzi svojimi spolužiakmi.

            Ďakujeme všetkým za vašu podporu.

            Sledujte nás na našej FB stránke @epasoami:  https://www.facebook.com/epasoami

            Sledujte nás na našom Instagrame #epasoami:  https://www.instagram.com/epasoami/

          • Medzinárodný deň mieru

          • Dňa 21 septembra sme si rozhlasovou reláciou pripomenuli Medzinárodný deň mieru. Prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 1982 a odvtedy každoročne zvoní v New Yorku Mierový zvon "Peace Bell", ktorý je odliaty z minci, ktoré darovali deti zo všetkých kontinentov. Na boku zvona je napísané "Long live absolute world peace" - Nech žije úplný svetový mier.

            Reláciu pripravila ŽŠR, pod vedením Mgr. Václavíkovej, Mgr. Kanocovej

          • Deň obetí holokaustu a rasového násilia

          • "Keď niekto zachráni jediný život, je to akoby zachránil celý svet"

            9. septembra sme si rozhasovou reláciou pripomenuli "Deň obetí holokaustu a rasového násilia". Na konkrétnu udalosť odkazuje prijatie tzv. Židovského kódexu v r. 1941. Pojmom holokaust sa označovalo úplné vyničenie židovskej rasy v Európe nacistickým Nemeckom. Tento pamätný deň si aj naši študenti pripomenuli najmä na hodinách dejepisu a občianskej náuky. 

            Reláciu pripravila Žiacka školská rada pod vedením Mgr. Václavíkovej a Mgr. Kanocovej

          • Príhovor predsedu KSK k otvoreniu školského roka 2021/2022

          • Vážená pani riaditeľka, pán riaditeľ, vážení učitelia, milí žiaci,

             

            vitajte opäť v škole. Žiada sa mi povedať: cíťte sa tu ako doma, keďže viac ako polovicu minulého roka ste sa vzdelávali práve z vašej izby, obývačky či kuchyne.

             

            Preskakovať pandemické prekážky nie je jednoduché, ale máme z roka na rok lepšiu kondičku, čo poviete? Zatiaľ čo kľúčovým slovom minulého školského roka bolo „dištančné vzdelávanie“, tohtoročným sa stáva „očkovanie“. Som rád, že nebudeme musieť zatvárať školy celoplošne, a tak sa zvyšujú aj vaše šance na riadne vyučovanie v škole. Osud triedy, v ktorej sa vyskytne pozitívne testovaný žiak na COVID, bude po novom vo vašich rukách. Platiť tu bude jednoduchá matematika. Po očkovaní alebo prekonaní vírusu máte šancu na výučbu v laviciach. Neočkovaných, žiaľ, čaká karanténa.

             

            Milí školáci, pravdepodobne stojíte pred jedným z prvých „dospeláckych“ rozhodnutí, či sa dať alebo nedať zaočkovať. Verím, že túto zodpovednosť premeníte v správne rozhodnutie. Prajem si, aby ste sa rovnako „dospelácky“ a s rešpektom postavili aj k rozhodnutiu vašich spolužiakov o očkovaní. Všetkým nám ide o to isté – chceme ochrániť svoje zdravie a zároveň vrátiť život do starých koľají. Chodiť zas na festivaly, cestovať po svete a stretávať sa bez obmedzení.

             

            Milí zamestnanci našich škôl, veľmi si vážim, že si aj vy uvedomujete dôležitosť očkovania. V Košickom kraji sa vás zaočkovalo už 64 percent, čo je viac ako priemer v bežnej populácii. Ďakujem, že aj vám na očkovaní záleží. Váš postoj je najmä pri nástupe tretej vlny pandémie veľmi dôležitý.

             

            Predošlý školský rok ste zvládli hrdinsky. Klobúk dole pred vami všetkými – študentmi aj učiteľmi. Aby ste to mali tento rok veselšie, Košický samosprávny kraj pripravil súťaž pre všetkých maturantov pod názvom „Hviezdna stužková“. Tí, ktorí sa zapoja do súťaže o najzaočkovanejšiu triedu, budú môcť vyhrať súkromný koncert populárneho slovenského rapera s hviezdnym moderátorom a ďalšími hviezdnymi hosťami. Pre žiakov nematuritných ročníkov sme zase pripravili súťaž Voda nad zlato, vďaka ktorej môžu vyhrať skvelé ceny a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Spoločnými silami sa nám tak podarí dosiahnuť, aby sme bolo zeleným krajom. V najbližších dňoch sa k vám dostanú podrobnejšie informácie o tom, ako sa do súťaží zapojiť.

             

            Pravdepodobne nás všetkých čaká ďalší školský rok, v ktorom nebude jednoduché čokoľvek plánovať. Prajem vám, aby ste všetky výzvy – plánované aj neplánované – preskakovali s optimizmom. A nám všetkým, aby sme o pandémii počúvali už len na hodinách dejepisu.

             

            Rastislav Trnka

            predseda Košického samosprávneho kraja

          • Medzinárodný preukaz ISIC/EURO˂26

          •  

                OZNAM PRE BUDÚCICH PRVÁKOV  v školskom roku 2021/2022 

            Preukaz žiaka ISIC/EURO<26 je multifunkčný preukaz dostupný pre žiakov stredných škôl. Môžete ho získať priamo cez našu školu. V prípade záujmu o objednanie preukazu ISIC/EURO<26  je potrebné, aby ste:

             

            • vyplnili a podpísali žiadosť o vydanie Preukazu žiaka a Prihlášku za člena - evidenčný list (môžete si ich vyzdvihnúť u Mgr. Zuzany Kanocovej alebo stiahnúť z www.oami.sk(v hornom menu ŠTUDENTI/ Preukaz ISIC)).
            • uhradili 20,- EUR; táto suma zahŕňa poplatok za licenciu ISIC/EURO<26 a poplatok za výrobu čipového preukazu a za jeho použitie u dopravcov na školský rok 2021/2022
            • pripravili si 1 fotografiu žiaka (rozmer 25x25 mm), ktorá bude umiestnená na preukaz pri jeho prevzatí

            Preukaz dostanete pripravený na použitie vo všetkých jeho funkciách. Až v ďalších rokoch sa platnosť preukazu predlžuje kúpou a nalepením známky ISIC (10 €) a sms-kou (3 €).

             

            Vyplnenú žiadosť, prihlášku a poplatok 20 eur je potrebné odovzdať do konca júna 2021 v škole Mgr. Zuzane Kanocovej. Preukazy budú objednávané v mesiaci júl a prevziať si ich budete môcť začiatkom septembra (prvý školský deň/týždeň, prípadne koncom augusta). Informácie ohľadom preukazu ISIC/EURO<26 budú zverejňované na https://oami.edupage.org/news/

             

               

    • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit