• Euroscola - Čo robí Európa pre mňa?

          • Žiaci našej školy, Obchodnej akadémie, aj v novembri pokračujú v aktivitách programu Euroscola. Dôkazom je aj dnešná prednáška s RNDr. Janou Machovou, vedúcou odboru informatizácie a grantov Mestského úradu v Michalovciach, ktorá nám porozprávala o financovaní zo zdrojov Európskej únie, a teda o tom, čo robí Európa pre každého jedného z nás. Mali sme možnosť uvedomiť si, že EÚ prostredníctvom svojich grantov zasahuje nielen do medzinárodného a národného konceptu,  ale aj do toho regionálneho – toho, ktorý sa priamo dotýka nás, občanov Michaloviec a okolia.

            Okrem iného sme sa dozvedeli aj to, že voľne dostupná mobilná aplikácia Zemplín región bola takisto financovaná z európskych zdrojov. Táto aplikácia umožňuje jej užívateľom virtuálne objavovať nové miesta v okolí regiónu Zemplín, a tým sa inšpirovať tipmi na výlety či na relax. Veľmi užitočným môže byť aj možnosť anonymného zasielania podnetov kompetentným, ktorí ich následne prehodnocujú a analyzujú. Rovnako je možné aktivovať si  v aplikácii notifikáciu o aktuálnych podujatiach na Zemplíne, čo môže byť niekedy naozaj veľmi užitočné. Je tam aj možnosť hlasovať a rozhodovať o rozličných veciach súvisiacich so životom nielen v Michalovciach, ale aj na celom Zemplíne. To nám ukazuje, že to, že Európska únia financuje rôzne regionálne projekty, neznamená, že o všetkom rozhoduje. Práve naopak, umožňuje nám, občanom, podieľať sa na rozhodovaní o živote v našom regióne. Využime túto šancu aj my, študenti Obchodnej akadémie!

            Ak ešte nemáte vo svojom zariadení spomínanú aplikáciu, neváhajte a stiahnite si ju. Náš región Vám za to raz určite poďakuje.

            Link na aplikáciu:
            Android: https://bit.ly/3WNAHme

            iOS: https://apple.co/3UmdINK

            Za prednášku Mestskému úradu v Michalovciach a pani Dr. Machovej srdečne ďakujeme.

            FB: @epasoami

            IG: #epasoami

          • Euroscola - Mapa Európy, v ktorej chcem žiť

          • Vo štvrtok, 27. októbra, sa v priestoroch našej školy v rámci programu Euroscola uskutočnilo v súčinnosti s Riaditeľstvom hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach veľmi zaujímavé podujatie, a to prednáška na tému Mapa Európy, v ktorej chcem žiť. Dozvedeli sme sa množstvo praktických informácií o práci hraničnej polície na našej jedinej vonkajšej hranici schengenského priestoru, hranici s Ukrajinou, ktorá je dlhá presne 97,9 km. Obsahovo sa prednáška sústredila najmä na ochranu štátnych hraníc Slovenskej republiky a migráciu. Pani kapitánka nám ozrejmila aj čo je to profilácia osôb a samotní študenti si mali možnosť prakticky vyskúšať porovnávať osoby na základe čŕt ich tváre a ďalších špecifických znakov.

            Riaditeľstvu hraničnej a cudzineckej polície za prednášku veľmi pekne ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu v budúcnosti.

             

      • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit