• Galéria najlepších žiakov

          •                                                         

            Naši žiaci nás počas celého školského roka úspešne reprezentujú a dosahujú veľmi pekné umiestnenia aj na celoslovenských a medzinárodných súťažiach. 

            Medzi najlepších patria:

            2.A   Marcela Furdová

            2.B   Matúš Makara

            2.C   Nikola Hisemová

            3.A   Petra Krajníková

            3.A   Petra Čorná

            3.B   Melánia Topoľanová

            3.C   Jana Gubanecová

            3.C   Ľubomíra Kizivátová

            4.A   Kristína Stankovičová

            4.A   Dominika Kirnágová

            4.B   Patrícia Sandorová

            4.B   Daniel Bosák

            4.B   Matej Babuka

          • Deň otvorených dverí Obchodnej akadémie Michalovce

          • P o ď a k o v a n i e

            Riaditeľstvo Obchodnej akadémie v Michalovciach ďakuje všetkým zúčastneným žiakom 9. ročníkov základných škôl, výchovným poradcom, učiteľom a ich rodičom, ktorí sa zúčastnili Dňa otvorených dverí  7. decembra  2016  v budove Obchodnej akadémie Michalovce.

          • Best in English / Angličtinár roka

          • 3 RADY AKO USPIEŤ V SÚŤAŽI ANGLIČTINÁR ROKA 2016

            S novým školským rokom je tu opäť váš Angličtinár roka! Vo svete ho spoznáte pod menom BEST IN ENGLISH. Po predchádzajúcom úspešnom ročníku si do diárov zapíšte termín 30. november 2016. Aby ste test čo najlepšie zvládli, pripravili sme pre vás nasledovné tipy a triky:

            1. UČTE SA SÚSTREDIŤ

            Celých 60 minút sa budete musieť koncentrovať na test. Trénujte doma, v škole, všade kde sa len dá, ako sa nenechať rozptýliť ničím a nikým naokolo. Zíde sa vám to aj neskôr do života!

            2. POČÚVAJTE A ČÍTAJTE V ANGLICKOM JAZYKU

            Veľa. A začnite s tým hneď teraz. Skúste napríklad tieto British nahrávky:

            Alebo tieto British denníky, ktoré dneš už všetky nájdete online:

            Okrem iného je to ideálny a zábavný spôsob, ako si rozšíriť slovnú zásobu a získať prehľad a vedomosti o aktuálnom dianí. Ešte jedna rada k počuvaniu a čítaniu – pred tým ako začnete na teste s nahrávkami, je dobré si prebehnúť otázky, aby ste vedeli, na čo zamerať svoju pozornosť.

            3. HĽADAJTE VEDOMOSTI

            Pred testom buďte otvorený všetkému a nasávajte vedomosti, ako sa len dá! Sledujte vedu a novinky v IT svete, zaujímajte sa o históriu, nevynechajte šport, či stravovanie a cestovanie. Vedieť čo to o britských celebritách, či iných osobnostiach nebude pri teste tiež na škodu. Snažte sa mať skrátka oči stále otvorené a zisťujte, čo sa deje aktuálne vo svete.

            Na záver ešte jedna malá nápoveda, test sa bude skladať z nasledovných troch častí, ktoré si môžete doma tiež natrénovať:

            • USE OF ENGLISH (tu študent vyberá správnu odpoveď z viacerých možností)
            • READING
            • LISTENING

            Študujte, cestujte a neustále sa vzdelávajte v cudzích jazykoch. Práve tie otvárajú brány kvalitnému vzdelaniu v zahraničí. Rovnako vám brány do sveta môže otvoriť aj Angličtinár roka. 

             

          • Návšteva z Nemecka

          • Návšteva z Nemecka

            Prednedávnom nás veľmi potešila návšteva nášho kamaráta z Nemecka, ktorý k nám zavítal počas svojich jesenných prázdnin.

            Keďže rozpráva plynulo obidvomi jazykmi, mohli sme sa dorozumieť nielen v slovenčine, ale aj v nemčine. 

            Stretnutie s ním bolo veľmi zaujímavé a veselé. Mohli sme si preveriť svoje vedomosti z nemeckého jazyka a presvedčili sme sa, že ovládať cudzí jazyk nie je veru jednoduché. Zasypali sme ho množstvom otázok, hlavne zo života mladých v Nemecku, ale zaujímala nás aj spoločenská situácia. 

            Aj v budúcnosti sa budeme tešiť z podobných stretnutí. Ostali sme v kontakte o čom svedčí aj jeho email, ktorý nám poslal. Úryvok z listu:

            Sehr geehrte Frau Hrescakova, 

            wie sie wissen, war ich in den Herbstferien in der Slowakei und habe ihren Schulunterricht besucht. Mir hat dieser Unterricht sehr gut gefallen und mir hat es Spaß gemacht, den Unterricht mit ihren verschiedenen Klassen durchzuführen. Es war eine schöne Erfahrung slowakische Schüler zu besuchen und ich habe selbst gemerkt wie schwer es sein kann, eine Fremdsprache zu verstehen. Dies meine ich natürlich aus der Sicht der Schüler. 

            Váž.pani Hreščáková,

            ako viete, bol som počas jesenných prázdnin na Slovensku a bol som na vyučovaní vo Vašej škole. Veľmi sa mi to páčilo a potešilo zúčastniť sa vyučovania v rôznych triedach. Bola to pekná skúsenosť. Zistil som, aké môže byť ťažké rozumieť cudzí jazyk. Samozrejme z pohľadu žiaka...

            Dôkazom toho, že stretnutie bolo príjemným rozptýlením sú aj spoločné fotografie.

              

          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Knihy rozprávajú príbehy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave vyhlásila k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc 2016 5. ročník celoslovenského projektu pre stredné školy: Záložka do knihy spája slovenské školy: Knihy rozprávajú príbehy. Naša partnerská škola - Obchodná akadémia - Kereskedelmi Akadémia v Rimavskej Sobote. Projekt nás veľmi zaujal. Do súťaže sa zapojilo 7 dievčat, ktoré obľubujú kreatívne práce a súčasne rady čítajú. Do záložiek vložili svoje myšlienky, pracovali originálne a kreatívne. Pri tvorbe využili rôzne techniky. Vytvorené záložky spropagovali medzi ostatnými spolužiakmi na školskej výstavke záložiek počas dvoch dní. Tretí deň sme výstavku nainštalovali v priestoroch Zemplínskej knižnice Gorazda Zvonického v Michalovciach. Najkrajšie záložky sme poslali partnerskej škole do Rimavskej Soboty  a do balíka sme pribalili záložky s logom školy, propagačné materiály, perá aj zápisníky pre potešenie účastníkov projektu. Nakoľko sme záložiek urobili veľa, zvyšné sme darovali pracovníčkam  knižnice, aby ich venovali svojim čitateľom pre potešenie oka i čitateľského ducha. Všetky záložky sme odskenovali, vytlačili, urobili si z nich nástenku a mohli sme tak na tento projekt spomínať aj po jeho ukončení. Tešíme sa na ďalší ročník.

                 

          • Dňa 16.11. 2016 sa žiačka našej školy Simona Židziková (4.B) pri príležitosti Dňa študenstva zúčastnila slávnostného ceremoniálu oceňovania žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK, ktoré sa konalo na SPŠE v Košiciach. Z rúk predsedu KSK JUDr. Zdenka Trebuľu a podpredsedu KSK Ing. Emila Ďurovčíka prevzala diplom a vecný dar. Ocenenie získala za 2. miesto v medzinárodnej súťaži "Bosáková cena 2015/2016", kde predstavila svoj podnikateľský zámer a prezentovala ručne vyrobené výrobky. K oceneniu srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v štúdiu.

          • Dňa  8.11. - 9.11.2016 sa konalo okresné kolo stredných škôl v stolnom tenise. Družstvo chlapcov v zložení  Jakub Kažimir  (3.A), Rene Fagaš (3.B), Juraj Sinčák  (3.B) a Kristián Holej (4.B)  sa  umiestnilo na 3. Mieste. Družstvo dievčat v zložení Simona Židziková (4.B), Jana Kotusová( 3.A), Zuzana Eľková (3.C) a  Kristina Kancová  (1.C) sa umiestnilo na 2. Mieste. Všetkým blahoželáme  a ďakujeme  za reprezentáciu školy.

        • Súťaž o najlepší podnikateľský nápad Nápad si TY!
          • Súťaž o najlepší podnikateľský nápad Nápad si TY!

          • Naša škola sa zapája o súťaže o najlepší podnikateľský nápad Nápad si TY! Budeme radi, ak sa do tejto súťaže zapojíte v čo najväčšom počte. Projekt spestrí život každého študenta a motivuje mladých ľudí k podnikaniu. Výherca získa finančnú hotovosť vo výške 2 300,- €. 

          • V rámci štátneho vzdelávacieho programu, ktorý smeruje k cielenej prevencii proti rasizmu, antisemitizmu, extrémizmu a ostatným formám intolerancie, žiaci 3.A a 3.C Obchodnej akadémie Michalovce, 27. októbra 2016 navštívili miesta a obce postihnuté fašistickými represáliami počas druhej svetovej vojny v našom okolí.

             

            Exkurziu sme začali kladením smútočnej kytice na Hrádku. O vzniku cintorína a jeho histórii nám pútavo porozprávali predseda Zväzu protifašistických bojovníkov v Michalovciach pán Ing. Prega a pán Ing. Lukáč.

             

            Naša cesta viedla ďalej k pomníku SNP na Bielej hore a do obce Vinné. Pri pamätníku obetiam vraždenia a vypálenia obce 30.10.1944 za pomoc partizánom sme si vypočuli históriu tejto udalosti z úst pracovníčky obecného úradu. Tieto obete sme si uctili minútou ticha a položením kytice kvetov.

             

            Za krásneho jesenného počasia sme sa viezli do obce Poruba pod Vihorlatom. Tam, dva roky pred vojnou, učil jeden zo slovenských vojnových hrdinov, kapitán Ján Nálepka.

            Obecný úrad nám poskytol zasadačku na besedu s priamou účastníčkou udalostí počas 2. svetovej vojny pani Kováčovou, dnes 87-ročnou. Spomínala, že roku 1942 vyviezli všetkých Židov do koncentračných táborov

            a 3. a 4. novembra 1944 fašisti obec vypálili.

             

             Študenti sa počas tohto dňa dozvedeli o našom regióne skutočne veľa. Exkurzia bola rozhodne prínosom nielen pre nich, ale aj nás, učiteľov.

             

             Exkurziu Vám priblížime aj fotomateriálom od študenta 3. C Jána Sidora.     

          • SPRÁVNA VOĽBA POVOLANIA

          • 13. októbra 2016 sa naša škola zúčastnila  na GPH podujatia „SPRÁVNA VOĽBA  POVOLANIA“, ktorú organizoval KSK Košice. Žiaci školy informovali deviatakov o možnostiach  štúdia  na OA a rôznych aktivitách  našich študentov počas celého školského roka. Veríme, že sme mnohých presvedčili. Tešíme sa na všetkých deviatakov z Michalovských   škôl a z okolia 7 decembra  na DOD OAMI (Deň otvorených dverí). Zároveň vás touto cestou srdečne pozývame.


          • Týždeň Dobrovoľníctva v Integre, o.z.


          • V rámci týždňa dobrovoľníctva naši študenti navštívili 21. 9. 2016 občianske združenie INTEGRA v rehabilitačnom stredisku Školská 8 v Michalovciach. Pani PaedDr. Zuzana Karoľová nás zoznámila s činnosťou tohto združenia. Premietli nám dva krátke filmy z prostredia strednej školy, aby sme pochopili, že aj stredoškoláci môžu mať problémy s depresiami. Žiaci 2.C si si vyskúšali činnosti , ktoré v tomto združení ponúkajú:
            • prácu s papierom –quilling
            • prácu s hlinou a maľovanie hlinených výrobkov .
            Návšteva tohto zariadenia bola rozhodne pre nás všetkých prínosom. Nadväzne na túto exkurziu sa 29. 9. 2016 uskutočnil informačný seminár pre žiakov 3.C a 1.C na tému dobrovoľníctvo, organizovaný ÚKSK.

          • Projekt Erasmus plus 2016

          • Už po štvrtýkrát najlepší študenti našej školy mali možnosť zúčastniť sa odbornej stáže V Taliansku  a zapojiť sa do pracovného procesu. Študenti pracovali v talianskych firmách na ekonomických úsekoch v meste Miláno. Nadobudnuté teoretické vedomosti v škole si overovali v praxi. Po výberovom konaní a po náročnej príprave, 20. študenti  štvrtého ročníka odcestovali na 3 týždne  do Milána v Taliansku v termíne od 4.09. do 26.09.2016. Partnerské firmy CLO scrl. Cooperativa Lavatori Ortomercato,UNIKASA, STANDART TRAVEL, Consorzio Sociale Light Scrl. prijali našich študentov veľmi priateľsky, vysvetľovali im detaily práce, pomáhali im a na konci praxe vyhodnotili prácu študentov pomocou ECVET (Európsky systém kreditov pre odborné vzdelávanie a prípravu). Na záverečnom vyhodnotení študenti zaslúžene dostali Europasy a certifikáty o absolvovaní zahraničnej praxe.

            Partnerské firmy pripravili bohatý kultúrny program pre študentov – návštevu  Castello Sforzesko a prírodovedného múzea Leonarda da Vinciho.

            Tri týždne ubehli ako voda.  Rozlúčka bola smutná, pretože lúčiť sa s takýmto krásnym mestom je ťažké, ale všetci sme sa tešili na stretnutie s našimi blízkymi doma na Slovensku.

             Sme veľmi radi, že sme mali možnosť zapojiť sa do projektu Erasmus plus, ktorý je podporovaný Európskou úniou a Slovenskou  akademickou asociáciou pre medzinárodnú spoluprácu  (SAAIC). Účasť v projekte pre nás bola prínosná z každého hľadiska. Tým, ktorí prídu po nás, odkazujeme, že tieto tri týždne bolo to  najlepšie , čo sa nám mohlo prihodiť. Každému študentovi prajeme vyskúšať  si samostatný  život  v zahraničí, čo samozrejme posilnilo  naše  sebavedomie, tešíme sa  z toho, že sme to dokázali, spoznali inú kultúru a naučili sa veľa nového.

                                                                                                                                                                            

            Účastníci   4.-tej  milánskej   skupiny.

             

          • Poznáme víťazov súťaže Úradu vlády pod názvom "Ako pomohli euro fondy môjmu mestu 2016". Študent našej školy Matej Babuka z 3.B sa umiestnil na krásnom 3. mieste. Práce boli hodnotené porotou podľa týchto kritérií:
            • Uchopenie témy
            • Tvorivosť
            • Originalita
            • Spracovanie témy
            • Inovatívnosť
            Vecné ceny budú odovzdané víťazom v najbližšie dni. Našemu Matejovi ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme mu veľa zdravia a úspechov v osobnom živote. Tak ako sa blížia letné prázdniny prajeme mu, aby zažil veľa dobrodružstiev a samozrejme čakáme krásny film z letných prázdnin.
            Reportáž čítala Simona Židziková spolužiačka nášho víťaza.

            Viťazná reportáž je k nahladnutiu na FaceBook Obchodná akadémia oficialna stranka.

          • Dňa 24. 5. 2016 sa žiaci  našej Obchodnej akadémie zúčastnili odbornej exkurzie do  koncentračného tábora Osvienčim a mesta Krakov. Na mieste najväčšieho koncentračného tábora počas 2. svetovej vojny sme všetci plne pochopili odkaz Osvienčimu našej prítomnosti.

            Pri Stene smrti v areáli tábora sme  uskutočnili pietny akt položenia venca obetiam holokaustu. /V tejto chvíli sa každý z nás  ponoril do svojho vnútra a hľadal odpoveď na otázku: Prečo? Veď na miestach obetí sme mohli byť aj my, naši rodičia, príbuzní. V autobuse vládlo ticho a aj tí najvýrečnejší žiaci sa zamysleli nad krutosťou totalitného režimu, ktorý aj v súčasnosti straší vo svete./

            Následná prehliadka historického Krakova bola príjemným zavŕšením tejto tematickej akcie. / Cestou na Slovensko sa žiaci už uvoľnili a na rad prišli aj pesničky, ktoré pekne dopĺňala krásna scenéria krajiny Poľska aj Slovenska za oknami autobusu.  Odkaz našich žiakov ostatným, ktorí sa nezúčastnili tejto akcie je, že nabudúce si túto jedinečnú príležitosť už nemajú nechať ujsť/


        • Súťaž o pohár primatora mesta
          • Súťaž o pohár primatora mesta

          • Naši študenti sa zúčastnili v utorok 4. apríla ôsmeho ročníka v silovom trojboji, ktorý niesol názov O pohár primátora mesta. K veľkému potešeniu naše dve mužstvá chlapcov aj dievčatá sú „najsilnejšími“ v Michalovciach a vyhrali pohár. Zvlášť by sme chceli pochváliť a poďakovať za reprezentáciu školy našich študentov Kristiána Ženčáka (3.B), Marco Lazar (4.B), Ivan Novotný (3.A), Dominika Vancová (3.B), Kristína Kužmová-Meľková (1.B), Dominika Pfeifferová (2.C). Ďakujeme našim reprezentantom a prajeme veľa úspechov v učení, v športe a osobnom živote.
            Viac sa môžete dozvedieť na webovej stránke: http://www.novinyzemplina.sk/clanky.php?id=7948

    • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit