• Euroscola - Štrasburg 2022

          • Študenti 1. a 2. ročníka Obchodnej akadémie Michalovce sa prostredníctvom programu Euroscola dostali až do Európskeho parlamentu v Štrasburgu!

            Naša škola sa pravidelne zapája do mládežníckych iniciatív Európskej únie. Okrem úspešného programu EPAS – Ambasádorské školy Európskeho parlamentu sme sa zapojili aj do programu Euroscola, vďaka ktorému sme dostali jedinečnú možnosť pozrieť si nielen mesto Štrasburg, ale aj samotný Európsky parlament.

            Prvý deň bol poznávací – plný histórie, umenia a francúzskej atmosféry. Pozreli sme si majestátnu katedrálu Notre Dame, ale i štvrť La Petite France. Svoje umelecké duše sme potešili v Múzeu moderného umenia, kde sme okrem iného mohli vidieť aj Picassove famózne kubistické maľby. Druhý deň sme celý strávili v Európskom parlamente. Cítili sme sa ako europoslanci, a to preto, že sme mohli diskutovať o rôznych problémoch v rámci Európskej únie, argumentovať, vyjadriť svoj vlastný názor či dokonca využiť i hlasovacie zariadenia. V prvej časti programu sme sa porozprávali s poslankyňou Európskeho parlamentu, Fabienne Keller, ktorá nám nielenže odpovedala na všetky naše otázky, ale dokonca sa s nami aj odfotila. Mali sme možnosť pýtať sa aj na viac než aktuálnu energetickú krízu, a to samotnej odborníčky na túto problematiku – Aleydy Hernandez Laviades. Ďalšia časť dňa sa niesla v znamení interaktívnych workshopov a komentovanej prehliadky celej budovy parlamentu. Našu cestu by sme nenazvali len výletom, ale aj SKÚSENOSŤOU, na ktorú nikdy v živote nezabudneme a na ktorú budeme ešte dlho spomínať. Nemôžeme zabudnúť ani na novovzniknuté priateľstvá, ktoré sa pretavili do úžasnej tímovej práce, ktorá, veríme, bude pokračovať aj v budúcnosti v našom Euroscola a EPAS tíme. Tieto priateľstvá sa niesli v znamení dlhých rozhovorov, skincare rutín na izbách či veselého spevu v autobuse. A na záver len tajný pozdrav pre účastníkov zájazdu: Už sa tešíme na ďalšie výzvy a spoločné zážitky, MACARENY!

             

             

          • Euroscola - Ako funguje EÚ?

          • Obchodná akadémia - Ambasádorská škola Európskeho parlamentu sa tento školský rok zapojila do programu Euroscola v rámci ktorého sa v Štrasburgu stretávajú študenti vo veku od 16 do 18 rokov zo všetkých 27 členských štátov EÚ, kandidátskych krajín i bývalých členských štátov. Môžu tu spoločne diskutovať, obhajovať svoje názory, rokovať a hlasovať o uzneseniach o skutočných európskych otázkach, ale tiež ich meniť, dopĺňať a napokon aj prijímať. Majú možnosť oboznámiť sa s fungovaním európskych inštitúcií, debatovať o demokracii, základných právach, európskych hodnotách a vyjadriť svoj vlastný názor na rozhodnutia prijaté na úrovni Európskej únie.

            Našou prvou aktivitou v programe Euroscola bola prezentácia o fungovaní Európskej únie a jej inštitúciách. Študenti 1. - 3. ročníka diskutovali o možnostiach a perspektívach mladých ľudí v EÚ s naším hosťom Lukášom Draveckým, stážistom v Európskej komisii - Odbor Plánu obnovy v Bruseli. Podujatie bolo doplnené interaktívnym workshopom, v ktorom študenti preukázali svoje vedomosti a tímovú spoluprácu.

             

             

      • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit