• Zvládanie stresu v súčasnej situácii - Žiacka školská rada

          • Žiacka školská rada - Workshop - Zvládanie stresu v súčasnej situácii

            Centrum voľného času - Regionálne cengrum mládeže pozýva členov a členky žiackych školských rád, ktoré pôsobia na stredných školách v Košickom kraji na online školenie s názvom:

            Zvládanie stresu v súčasnej situácii

            Termín školenia: 20. 04. 2021 /od 14:00 do 15:30/

            Školenie bude prebiehať online cez platformu ZOOM.

            Pre účasť na školenie je nutné sa registrovať cez následný odkaz:

            https://forms.gle/pit7X7y1qUGJkUFFA

             

            Mgr. Václavíková, koordinátor ŽŠR

             

             

          • Krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti

          • Dňa 31. marca 2021 sa uskutočnilo krajské kolo SOČ dištančne - on-line pomocou služby Google Meet. Predchádzala mu skúška pripojenia dňa 29. marca 2021. Naše súťažiace to tento rok nemali vôbec ľahké. Išlo o novú situáciu, kedy mali svoje práce hodnotiacej komisii predstaviť netypickým spôsobom a mali na to vyhradených iba 10 minút. Práce a prezentácie si mohla komisia naštudovať pred krajským kolom, nakoľko tieto sa nahrávali do systému. V silnej konkurencii nášho odboru č. 15 - Ekonomika a riadenie boli vyhodnotené iba prvé tri miesta. Ostatné miesta boli určené jednotne ako 4. miesto. Celkovo v tomto odbore súťažilo 17 prác. Naše žiačky III. B triedy - Jozefína Sándorová, Natália Ubrežiová a Tamara Kocová s prácou Mrs. Burger, s. r. o., podnikateľský plán a žiačky II. B triedy Lucia Marcinová a Karolína Paulínová s prácou Eko domáce výrobky, podnikateľský plán sa s prezentovaním popasovali veľmi dobre. Prezentovať práce mohli iba autorky - Jozefína Sándorová a Lucia Marcinová. Obe práce boli vysoko hodnotené a pochvalu od hodnotiacej komisie krajského kola si mohli vypočuť obe prezentujúce. Dievčatám ďakujeme za reprezentáciu školy.

            Ing. Jalčová, metodik SOČ

          • Súťaž Vráťme knihy do škôl

          • Projekt Vráťme knihy do škôl je zameraný na podporu čítania a vytvárania pozitívneho vzťahu ku knihám medzi žiakmi. Princíp súťaže je veľmi jednoduchý. Žiak si môže prečítať ľubovoľnú knihu podľa vlastného výberu a následne v krátkosti popíše, prečo si danú knihu vybral a čo mu jej prečítanie dalo (tento príspevok zároveň overuje, že žiak knihu naozaj čítal). Žiak sa zaregistruje na web, nahrá svoj príspevok a bude zaradený do žrebovania o hodnotné ceny. Čím viac recenzií bude mať pod svojim kontom nahratých, tým je jeho šanca na výhru vyššia. Cieľom súťaže je podporovať čítanie a pozitívny vzťah ku knihám, preto sa neposudzuje literárna kvalita príspevkov. Výhercovia sú určení žrebovaním.

            V prípade záujmu kontaktujte Mgr. A. Korinkovú

            Viac informácií nájdete tu:

          • Fotografická súťaž

          • Fotozáťaž na tému Obyvatelia Envirózy

            Zachyťte  fotoobjektívom rastliny, či živočíchy obývajúce územie environmentálnych záťaží a svoje fotografie zasielajte mailom na info@enviroza.sk

            Termín uzávierky: 31. máj 2021

             

            Výhry:

            1. Fotografia ocenená vo verejnom hlasovaní – autor fotografie získa vecnú cenu a jeho trieda získa celodennú exkurziu plne hradenú SAŽP (v závislosti pod pandemickej situácie).


            2. Fotografia ocenená odbornou porotou – autor fotografie získa vecnú cenu a jeho trieda získa celodennú exkurziu plne hradenú SAŽP (v závislosti pod pandemickej situácie).
            Viac informácií: https://www.ewobox.sk/clanok/fotosutaz-obyvatelia-envirozy

            Záujemcovia o fotosúťaž sa môžu prihlásiť u Mgr. Z. Kanocovej

          • Európsky deň na pamiatku obetí terorizmu

          • 11. marec je Európskym dňom na pamiatku obetí terorizmu. Výber dátumu nie je zďaleka náhodný. Tento deň sa totiž spája s bombovými útokmi v Madride z roku 2004, pri ktorých zahynulo 191 ľudí. V dôsledku tejto tragédie je deň venovaný spomienke a úcte obetí terorizmu, ich rodín a priateľov nielen v Španielsku a EÚ, ale po celom svete.

            Volanie po národnej suverenite, patriotizmus, všeslovanská vzájomnosť, ochrana kresťanstva či nízka tolerancia k ‚inakosti’ môžu viesť k prejavom extrémizmu. O týchto témach budeme diskutovať 11.3.2021 o 14.15 hod. online s naším hosťom Mgr. Jánom Váradym. 

            Všetkých vás pozývame!

            Junior a senior ambasádori programu Ambasádorské školy Európskeho parlamentu

             

            Link na pripojenie v Teams: https://bit.ly/3lahau8

             

             

          • Stredoškolská odborná činnosť - školské kolo - dištančne

          • V tomto roku bol vyhlásený 43. ročník SOČ - dištančne.

             

            Školské kolo sa uskutočnilo 3. marca 2021 on-line cez MS Teams. Školského kola sa zúčastnili 2 práce v odbore č. 15 – Ekonomika a riadenie. Prácu Mrs. Burger – podnikateľský plán prezentovali žiačky III. B triedy – Jozefína Sándorová, Natália Ubrežiová a Tamara Kocová. Druhú prácu s názvom Predaj eko domácich výrobkov pred odbornou porotou prezentovali žiačky II. B triedy Lucia Marcinová a Karolína Paulínová. Odborná komisia v zložení Ing. Kolcúnová (predsedníčka), Ing. Savincová a Ing. Vass (členky komisie) mala ťažkú úlohu. Práce boli na veľmi dobrej úrovni, po zhodnotení obe práce získali rovnaký počet bodov a umiestnili sa na 1. mieste. Práce postupujú na krajské kolo SOČ, ktoré sa uskutoční dištančne. Obom autorským kolektívom blahoželáme a veríme, že získajú pekné umiestnenie aj v krajskom kole.

            Ing. Jalčová, metodik SOČ

          • IT Akadémia - IT čajovňa

          • Milí študenti IT čajovňa vám opäť priprvila dve zaujímavé podujatia. Pozorne si preštudujte informácie a keď sa budete chcieť akcie zúčastniť oznámte to Ing. Hovanovej.

            1. Herným vývojárom za 90 minút
              1. Počítačové hry sa radi hráme, pretože pri nich vieme relaxovať, ale rovnako tak zažívať rozličné neuveriteľné dobrodružstvá s našimi avatarmi. Vieme pri nich tráviť hodiny a hodiny času a máme problém sa od nich odtrhnúť a vrátiť späť do reality. Napadlo vás však, čo asi obnáša vytvoriť takú počítačovú hru? A napadlo vás vytvoriť si vlastnú hru? A čo ak by som na vlastnú počítačovú hru zbalil spolužiačku/spolužiaka? A čo ak sa to dá zvládnuť za 90 min? Hmm... tak poďme na to!
              2. Lektor: Miro Biňas - Neúspešný herný vývojár, ktorý síce začal množstvo herných projektov, ale do úspešného konca nedoviedol ani jeden. Zato však motivuje iných, aby sa vyhli jeho chybám a užili si tvorbu vlastných hier v jazyku Python s knižnicou Pygame Zero. Stále však verí, že z neho nakoniec herný vývojár bude. Vyzerá to však skôr na to, že z neho bude tak akurát Batman.
              3. Termín:

                                                                           i.      5.3.2021 o 13:00 – základné školy

                                                                         ii.      19.3.2021 o 13:00 – stredné školy

            1. Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/

             

             

            1. Mars 2020: Perseverance – od nápadu až po pristátie na červenej planéte a ešte ďalej
              1. Popis: 18. februára 2021 sa rover Perseverance dotkol povrchu Marsu. Čo to znamená pripraviť takúto misiu? Ako sa to celé pripravuje? Ako vyzerá štart a raketa? Mars je aktuálne jediná planéta „obývaná“ iba robotmi. Ako celá misia pomôže nám ľuďom na Zemi? Môžeme tam naozaj nájsť život? Na to všetko sa skúsime pozrieť spolu!
              2. Lektori: Miška Brchnelová študuje “aerospace engineering” a pracuje na simulácii, design-e a stavbe rakiet. Majo Babinčák sa venuje štúdiu molekulárnej biológii. Obaja sa venujú popularizácii vedy a techniky na Slovensku.
              3. Pre žiakov stredných škôl
              4. Termín: 8.3.2021 o 16:00
              5. Prihlasovanie: https://dotazniky.itakademia.sk/

             

             

          • IT Akadémia - Workschop

          • IT Akadémia - Workshop "Úvod do tvorby webových stránok - základy jazyka HTML"

            Milí žiaci, (všetkých ročníkov), máte opäť príležitosť zapojiť sa do wokshopu ohľadom tvorby webových stránok základy jazyka html. Kto pochopil, že akákoľvek zručnosť v rámci IKT nielen rozširuje náš obzor, ale aj uplatnenie v praxi, rád využije túto príležitosť a prihlási sa na wokshop. Všetci tí, ktorí sa aktívne zúčastnia akcie nech si urobia aj pár foto a pošlú ho Ing. Hovanovej.

             

             

             

             

          • Stredoškolská odborná činnosť - školské kolo

          • V tomto roku bol vyhlásený 43. ročník SOČ - dištančne.

            Školské kolo sa uskutoční v termíne 3. marca 2021 – presný čas bude uvedený v MS Teams. Súťaž sa uskutoční dištančne. Práce, ktoré sa zúčastnia školského kola, musia mať spracovanú aj prezentáciu, ktorá bude pri nahrávaní prihlášky a práce zadaná do systému.  Členom komisie SOČ je potrebné doručiť práce do 1. marca 2021, vrátane prezentácie k práci. 

            Práce postupujú priamo do krajského kola, kde je potrebné mať pripravené aj 2 – 3 minútové video. Zároveň sa uskutoční aj on-line diskusia k problematike medzi žiakmi a členmi komisie (všetci v odbore sa budú vidieť a počuť). Systém, ktorým bude prebiehať krajské kolo, bude včas oznámené.

            Krajské prehliadky SOČ sa uskutočnia do 31. marca 2021. Celoštátna prehliadka SOČ bude v dňoch 27  - 30. apríla 2021. Bližšie informácie budú poskytnuté v dostatočnom predstihu.

            Všetky aktuálne informácie nájdete na webovej stránke www.siov.sk.

            Prajem vám plno nápadov a chuti do tvorivej práce.

            Ing. Jalčová, metodik SOČ

          • IT Akadémia -  IT Čajovňa - programovanie

          • Milí žiaci, aj keď sú prázdniny, pozývame Vás na ďalšiu zo zaujímavých akcií IT čajovne v rámci projektu IT Akadémie, ktorej je naša škola členom.

            Tí z vás, ktorí pochopili význam akejkoľvek IT zručnosti, ktorú sa môžu naučiť, nech sa smelo prihlásia.

            (Ing. Hovanovej ohláste svoju účasť na edupage)

             

             

            IT čajovňa

            1. Programovanie mikrokontroléra Arduino - základy
            • termín– 26.2.2021, 13:00-15:00 
            • Žiaci SŠ
            • Popis: V rámci IT čajovne si ukážeme prácu s mikrokontrolérom Aduino – čo je to mikrokontrolér, ako sa zapájajú LED svetlá, tlačidlá, potenciometer, bzučiak. Počas IT čajovne budeme zapájať tieto komponenty na stránke Tinkercad, nie je preto potrebné vlastniť sady s Arduinom.
            • Lektor: Patrik Voštinár
            • Registrácia na čajovňu: https://dotazniky.itakademia.sk/

             

          • Olympiáda ľudských práv

          • OLYMPIÁDA ĽUDSKÝCH PRÁV - krajské kolo

            Dňa 11. februára 2021 sa dištančnou formou - online konalo krajské kolo XXlll. ročníka Olympiády ľudských práv. Nosnou témou bola "Demokracia a ľudské práva v krízových situáciách". Celkovo sa súťaže zúčastnilo 40 žiakov stredných škôl. Našu školu reprezentovala Lívia Ľosová  z II. B, ktorá postúpila po písomom teste do ústnej časti súťaže. Celkovo sa umiestnila na 11. mieste, čo je veľmi pekná bilancia pre našu súťažiacu. 

            K peknému umiestneniu blahoželáme. 

          • Diskutujte s europoslancami

          • Chcete sa niečo opýtať našich europoslancov?

             

            Ak áno, zapojte sa 23. februára do online diskusie, ktorú sme pre vás pripravili. Diskutovať naživo budeme s našimi europoslancami o aktuálnej situácii v EÚ so zameraním na podtémy:

            • Klimatická kríza
            • Dezinformácie
            • Rozpočet EÚ

            Ak máte otázky, na ktoré vám môžu odpovedať naši poslanci Európskeho parlamentu, využite túto jedinečnú príležitosť a pridajte sa.

             

            Junior a senior ambasádori programu Ambasádorské školy Európskeho parlamentu

             

            Kontakt:

            Mgr. Alena Hreščáková

            Mgr. Andrea Korinková

             

          • LEAD UP ACADEMY

          • LEAD UP ACADEMY - mentorský projekt pre všetkých študentov v osobnostnom rozvoji. Prihláste sa a zadefinujte si víziu svojej budúcnosti. Info u Ing. Hovanovej.

            Milí žiaci,

            v tomto školskom roku si Vás dovoľujeme osloviť s ponukou ohľadom
            7.ročníka mentorského projektu LEAD UP ACADEMY 2021, ktorý umožňuje študentom stredných škôl zadefinovať si víziu svojej budúcnosti.
            Kvôli aktuálnej situácii bude ročník prebiehať prostredníctvom online platformy.

            V tomto roku chceme do projektu zapojiť aj študentov vyrastajúcich v detských domovoch.

            Čo je LEAD UP ACADEMY?

            Mentorský projekt s dlhou tradíciou, ktorý pomáha študentom stredných škôl v osobnostnom rozvoji pomocou spolupráce s osobným mentorom v oblasti záujmov študenta.

            Ako bude prebiehať program LEAD UP ACADEMY 2021?

            Ročník bude prebiehať: od marca 2021 - do júla 2021.
            Pre študentov máme pripravený Starter meeting, prostredníctvom ktorého sa dozvedia bližšie informácie o mentoringu, spolupráci a programe v projekte.
            Ďalšie online meetingy sú naplánované každý mesiac ako sprievodné podujatia k mentoringu.
            Okrem meetingov na študentov čakajú rôzne aktivity, súťaže, diskusie, workshopy a webináre.

            Ako bude vyzerať mentoring v LEAD UP ACADEMY 2021?

            Aktívny mentoring a komunikácia medzi mentorom a študentom (menteem) začne od marca 2021. Študent spoločne s osobným mentorom si nastavia spôsob komunikácie, jej pravidelnosť a zadefinujú si spoločný cieľ spolupráce.

            Možné prínosy pre študenta:

            -          objavenie vysnívaného smerovania

            -          podpora a rozvoj nápadov

            -          získanie nových zručností v oblasti jeho záujmov

            -          softskills, sebarozvoj

            -          kariérny a osobný rozvoj študenta

            -          spolupráca s organizáciou a odborníkmi

            -          odborné a kariérne poradenstvo

            -          získanie zaujímavých a dôležitých kontaktov

            Touto cestou by sme Vás radi požiadali o sprostredkovanie informácií o projekte LEAD UP ACADEMY 2021 pre Vašich študentov.

            V prípade záujmu Vám v prílohe zasielame informačný plagát a dokument, v ktorom je projekt LEAD UP ACADEMY podrobnejšie vysvetlený.

            Tento rok sa na študentov tešia desiati mentori, ktorých prehľad nájdete TU.

            Prosíme o jeho zdieľanie medzi žiakmi prostredníctvom Vašich komunikačných kanálov (webstránka, EduPage, Facebook).

            Registrácia je spustená od dnešného dňa 8.februára 2021 - do 21.ferbuára 2021.
            Formálna registrácia strednej školy a detského domova nie je potrebná. Študent sa registruje sám za seba.

            Bližšie informácie o projekte:

            https://futuregenerationeurope.eu/lead-up/

            Link na registračný formulár: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfpY36moLUXpnk_ADbQESt80dWoqSaz6JXDCn1AlhuqKNli2w/viewform

            IT ALL STARTS WITH LEAD UP ACADEMY!

            S pozdravom,

            Katarína Demová a Miroslav Ištván.

            Organizačný tím LEAD UP ACADEMY

             

            --

            Future Generation Europe / Budúca Generácia Európy, o.z.

            IČO: 42375959 
            Korešpondenčné sídlo: Nová 856/15, 958 04 Partizánske
            Web: www.futuregenerationeurope.eu

             

          • IT Akadémia -zaujímavá ponuka pre žiakov nad 18 rokov.

          • Milí žiaci,

            pozývame Vás na praktické workshopy Kreatívneho myslenia , ktoré prichystalla IT Akadémia, ktorej je naša škola členom, spolu s organizáciou New Generation of Founders -Grow with Google.

            Jeden je určený žiakom SŠ ekvivalent OG (podmienka vek min. 18 rokov) Po absolvovaní získajú žiaci aj uznávaný certifikát od organizátora Grow with Google.

            Pre žiakov to bude určite dobrá príležitosť rozvíjať svoju kreativitu a inovatívneho ducha, zistiť čo ďalej s podnikateľským nápadom, kde začať ak sa chcú stať podnikateľmi a v neposlednom rade získajú do životopisu uznávaný certifikát, ktorý im môže pomôcť na trhu práce. 

            Workshopy budú viesť Google certifikovaní tréneri pre Design Thinking.

            •  4.2.2021  14:00 - 19:00  - New Generation of Founders -  workshop Kreatívneho myslenia -  Design Thinking - žiaci SŠ (podmienka minimálne 18 rokov) - prihlasovanie  https://events.withgoogle.com/ngofsk_online0204/   -  do 2.2.2020 (počet miest je limitovaný, v prípade veľkého záujmu budeme rokovať o ďalšom termíne) - Chceš rozvíjať svoju kreativitu a inovatívneho ducha? Že nevieš ako? Myslíš si, že máš dobrý podnikateľský nápad, ale nevieš, ako ho vyskúšať? Chceš sa stať podnikateľom, ale nevieš, kde začať?

            Pozvánku na workshop Vám zasiela priamo organizátor New Generation of Founders -Grow with Google z adresy info@ngof.sk. V prípade že deň pred akciou nebudete mať prihlasovacie údaje neváhajte ma kontaktovať.

             

            -- 
            Mgr. Zuzana Kravecová
             
            odborný pracovník pre kontakt s IT firmami
            mobil: +421 910 719 28
            

             

             

             

          • Školská súťaž v úprave informácií na PC

          • Dňa 14. januára 2021 sa uskutočnilo školské kolo súťaže v úprave informácií na PC – v zmysle Smernice č. 23/2017 – Vyhlásenie 55. ročníka súťaže žiakov SŠ v spracovaní informácií na počítači – dištančne. Prihlásenie súťažiacich na súťaž sa uskutočnilo prostredníctvom MS Teams. Odpis na rýchlosť trval 10 minút. Súťaže sa zúčastnili 4 žiaci. Najúspešnejší 2 žiaci sa zúčastnia krajského kola – dištančne v termíne 10. februára 2021.

             

            Výsledková listina:

             

            1. miesto            Peter Dremmel           III. B
            2. miesto            Jozefína Sándorová    III. B
            3. miesto            Katarína Juhosová     IV. B
            4. miesto            Alex Toth                   III. A

             

            Výhercom blahoželáme a držíme palce na krajskej súťaži v úprave informácií na PC.

          • Kvíz o Európskej únii

          • Junior ambasádori našej školy pre vás pripravili vedomostný kvíz o Európskej únii.  Zapojte sa a otestujte si vaše vedomosti. Po vianočných prázdninách test vyhodnotíme a výsledky uverejníme na stránke školy.

            Veľa zábavy a pekné Vianoce vám prajú junior ambasádori. 

            Kvíz o EÚ

             

            heslo: oami

             

             

          • „SACHAROVOVA CENA 2020: Európsky parlament a ľudské práva“

          • Ľudské práva️ nie sú žiaľ ani v Európe 21. storočia samozrejmosťou. Aj to nám ukazuje príklad dnešného Bieloruska. Ľudské práva patria medzi kľúčové hodnoty, ktoré EÚ vyznáva a musí sa zasadzovať za ich dodržiavanie aj mimo krajín Únie.
          • Olympiáda v anglickom jazyku

          • Dňa 3. decembra 2020 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Aj keď sa tento ročník olympiády uskutočnil netradične v online forme, oceňujeme snahu a úsilie, ktoré študenti vynaložili pri vypracovaní úloh v teste. Všetkým zúčastneným študentom ďakujeme za účasť. 

            Vaše jazykové zručnosti sme vyhodnotili nasledovne:

            Kategória 2A

            1. miesto - Miriam Yao /II.B/

            2. miesto - Olexandra Pysarenko /I.B/

            3. miesto - Dominika Kancová /II.A/

             

            Kategória 2B

            1. miesto - Peter Dremmel /III.B/

            2. miesto - Richard Tomáš /IV.B/

            3. miesto - Jozefína Sándorová /III.B/

             

            Víťazom blahoželáme!

    • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit