• DOD na UPJŠ Košice

          • Milí štvrtáci (tretiaci),v tomto období sa rozhodujete o svojej budúcej vysokej škole. Pozrite si virtuálny DOD na UPJŠ v Košiciach. https://fb.watch/1_ynLiG2eq/

          • Prekladateľská súťaž Juvenes Translatores

          • Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad organizuje slovenské kolo prekladateľskej súťaže 26. novembra 2020 v čase od 10.00 do 12.00. Do súťaže sa môžu zapojiť študenti tretieho a štvrtého ročníka stredných škôl. Súťažné texty - preklady z anglického a nemeckého jazyka do materinského jazyka - bude hodnotiť odborná porota zložená zo zástupcov slovenského odboru Generálneho riaditeľstva pre preklad. Do súťaže je možné poslať maximálne 5 súťažných prekladov za školu, preto neváhajte a čím skôr sa prihláste u svojho vyučujúceho cudzieho jazyka!

          • Literárna súťaž Malý princ

          • Sieť Kreatívnych Miest UNESCO vyhlasuje pri príležitosti 120. výročia narodenia Antoine de Saint Exupéry  celosvetovú literárnu súťaž. Cieľom je povzbudiť mladých ľudí po celom svete, aby na štýl rozhovoru Malého Princa s dievčatkom v karanténe vyjadrili a zdieľali svoje myšlienky, pocity i nádeje v súvislosti s aktuálnou témou izolácie a poukázali na ľudské hodnoty dôležité pre šťastnú a udržateľnú budúcnosť.

            Slohové práce v štýle rozhovoru nesmú presiahnuť 5000 znakov (vrátane medzier) a musia byť spracované mladými ľuďmi narodenými neskôr ako 1.1.1995. Príspevky je potrebné zaslať (upload) na stránku UNESCO https://www.learning-planet.org/en/prince do polnoci 30. novembra 2020 v angličtine alebo ruštine, prípadne odovzdať vyučujúcemu slovenského jazyka v slovenčine najneskôr do 25.11.2020. 

             

             

          • LingvaKvíz

          • Zlepšite si svoje jazykové znalosti, súťažte a hrajte o vecné ceny s novým celoslovenským jazykovým LingvaKvízom.

            LingvaKvíz je dostupný do 24. októbra 2020 na webovej stránke alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie dostupnej na Google Play.

            Pripavených je viac ako 1000 otázok. Otázky pokrývajú 12 kategórií a na každú z nich budete mať 12 sekúnd. Cieľom kvízu je odpovedať správne a čo najrýchlejšie, vďaka čomu budete mať možnosť zbierať body a získať umiestnenie v cieľovej tabuľke. Na konci kvízu vyhrá vecné ceny najlepších 100 hráčov, každý týždeň budú odmenení aj traja náhodne vyžrebovaní súťažiaci.

             

          • VOĽNÉ PRACOVNÉ MIESTO

          • 22. júla 2020

            Riaditeľka Obchodnej akadémie v Michalovciach, Kapušianska 2,  informuje o voľnom pracovnom mieste na pracovnú pozíciu:

            • učiteľ/ľka slovenského jazyka – anglického jazyka
            • učiteľ/ľka anglického jazyka
            • pomocná sila v školskej jedálni

            Žiadosť o prijatie do zamestnania doručte do 14. augusta 2020

            Bližšie Údaje o voľných pracovných miestach alebo https://www.oami.sk/pracovneponuky.html 

          • Projekt Erasmus plus, 2019-2020

          • Blíži sa termín podania záverečnej správy nášho projektu Erasmus plus a ako vždy, je to čas zhodnotenia, a zhrnutia našich dvoch mobilít, a to do talianskej Česeny (október, 2019) a do Prahy (marec, 2020).  Už o malú chvíľu obidva projekty sa stanu minulosťou a ostanú navždy  iba v spomienkach účastníkov a budú pripomínať  im super  skvele zážitky, skúsenosti,  ktoré  zažili  vďaka  skvelej príležitosti, ktorú ponúka Európska  únia -  účasť v projekte Erasmus plus.

             

            Praha , marec 2020.

             Na otázku prečo Praha, je iba jedna odpoveď. Vybrali sme Prahu kvôli tým študentom, ktorí sú veľmi dobrí vo svojom odbore, ale ako cudzí jazyk nemali angličtinu ale nemčinu alebo ruštinu. A napriek tomu, že mali výborne známky z odborných predmetov, nikdy sa nemohli zúčastniť medzinárodnej praxi v Taliansku, pretože tam bol dorozumievací anglický jazyk.

            Po prvýkrát v tomto školskom roku vycestovala skupina tretiakov do Prahy. Odbornú prax absolvovali v medzinárodnej firme Sportisimo. Pracovali na rôznych oddeleniach ekonomického zamerania a taktiež vo veľkoskladoch firmy. Náplňou praxe bolo triedenie a zakladanie faktúr a iných účtovných dokumentov do šanónov, evidovanie fakturačných a iných údajov do počítačov, či zoznámenie sa s českým účtovným programom. Žiaci si vyskúšali aj prácu na personálnom oddelení, kde kontrolovali chýbajúce dokumenty zamestnancov. Keďže Sportisimo je medzinárodná firma, tri naše študentky dostali príležitosť prekladať z češtiny do iných jazykov návody, pokyny, či záručné listy a taktiež dokumenty k expedovanému tovaru do štyroch jazykov – do slovenčiny, ruštiny, ukrajinčiny a maďarčiny. Veľmi zaujímavou bola pre študentov práca v obrovských skladoch, v ktorých vykonávali monitorovanie uskladneného tovaru, kontrolu a revíziu skladových zásob, kontrolovali prípravu tovaru a potrebných sprievodných dokumentov na jeho vyexpedovanie. Českí partneri si našich žiakov obľúbili a ponúkli im brigádu počas letných prázdnin (ale ako vieme zaúradovala „korona“).

            Študenti počas praxe bývali v hoteli a firma pre nich pripravila v rámci kultúrneho programu výlet na hrad Karlštejn a celodennú exkurziu po Prahe. Navštívili Hradčany, Pražsky hrad a jeho nádvoria, Zlatú uličku, Chrám svätého Víta, Staromestské námestie, Orloj, Karlov most, Václavské námestie a iné pamiatky. Bol pripravený aj ďalší program, ale korona vírus zmaril všetky plány.

            Študenti s ľútosťou museli odísť z Prahy o týždeň skôr a pre mimoriadne opatrenia sa vrátili domov do 14-dennej karantény. Aj keď prax trvala kratšie, žiaci si Prahu obľúbili. Domov si priviezli okrem spomienok, fotografií a suvenírov aj dobrý pocit, že niečo dokázali a stali sa samostatnými a zodpovednejšími. Absolvovaním praxe získali certifikát Europas Mobility a s ním aj lepšie predpoklady uplatniť sa na pracovnom trhu v našom regióne aj v krajinách Európskej únie.

             Na fotkách môžete vidieť  život našich študentov   v Prahe.

              Link na lokálne noviny  Michalovčan.

             http://www.michalovce.sk/userfiles/file/Michalov%C4%8Dan/2020/Michalovcan-2020_12.pdf

          • Projekt Erasmus plus, rok 2019-2020

          • Blíži sa termín podania záverečnej správy nášho projektu Erasmus plus a ako vždy, je to čas zhodnotenia, a zhrnutia našich dvoch mobilít, a to do talianskej Česeny (október, 2019) a do Prahy (marec, 2020).

            Taliansko, október , 2019.

            Po zverejnení výsledkov v júni 2019 sme hneď rozbehli druhú fázu projektu, a to výberové konanie študentov, ktorí prejavili záujem zúčastniť sa odbornej stáže v Taliansku. Učitelia odborných predmetov, triedni učitelia, učitelia ANJ mali čo robiť, aby vybrali tých najlepších. Po náročnej príprave sa realizácia projektu mohla začať a skupina 15 žiakov a dvoch sprevádzajúcich učiteľov vycestovala do starobylého mesta Česena v regióne Emilia Romagna v Taliansku. Vďaka predošlým programom Erasmus+ sme počas letných prázdnin získali nové kontakty v oblasti Bologne, a tak sme naše partnerstvo na území Talianska rozšírili.

            Študenti bývali v peknom hoteli rodinného typu a jeho personál vychádzal našim študentom maximálne v ústrety  Najlepšie bolo, že hotel sa nachádzal v centre historického mesta Česena, ktoré si ešte pamätá Júlia Caesara a jeho armádu, či Napoleona Bonaparta.

             Po nástupe na pracoviská do partnerských firiem (Gruppo OLITALIA, ARRT, ST69 ITALIA a iné), kde sa žiaci zoznámili s talianskymi tútormi, aj posledný náznak obáv zmizol ako ranná hmla. Našich študentov privítali na ekonomických oddeleniach veľmi milí a ústretoví ľudia (čo je zachytené na fotkách), ktorí im počas trojtýždňového pobytu pomáhali vo všetkom. Všetky svoje teoretické vedomosti získané v škole, žiaci mohli vyskúšať a uplatniť priamo v praxi. Naučili sa niečo nové a mali možnosť vidieť ako fungujú spoločnosti v zahraničí. V neposlednom rade zahraničná prax umožnila študentom zdokonaliť sa v anglickom jazyku, pretože dorozumievací jazyk bol angličtina.  Práca   študentov bola    vyhodnotená   pomocou ECVET (Európsky systém kreditov pre odborné vzdelávanie a prípravu). Po  vyhodnotení študenti dostali Europasy a certifikáty o absolvovaní zahraničnej praxe.  Partnerské firmy v rámci kultúrneho programu pre študentov pripravili celodenný výlet so sprievodcom do svetovej perly a najatraktívnejšieho miesta Talianska - do Florencie, ktorá všetkých očarila. Rovnako boli študenti uchvátení aj krásou večného mesta študentov, Bologne. Počas posledného víkendu žiaci navštívili svetoznámu riviéru Rimini a prímorské mestečko Česenatiko.

            Tri týždne ubehli veľmi rýchlo a lúčenie s milými ľuďmi bolo ťažké. Množstvo fotografií v mobiloch žiakov im ešte dlho budú pripomínať čas strávený v Česene. Žiaci 4. ročníka Obchodnej akadémie v Michalovciach vyjadrili svoje poďakovanie všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a realizácii projektu Erasmus plus a odporúčajú aj ďalším študentom Obchodnej akadémie v Michalovciach, aby sa zapájali do projektu. Na fotografiách máte možnosť vidieť trojtýždňový pobyt žiakov v Česene, na exkurziách, v zamestnaní, s tútormi, ich ubytovanie a stravu.

             Link na noviny Michalovcan, str.17

            http://www.michalovce.sk/userfiles/file/Michalov%C4%8Dan/2019/Michalov%C4%8Dan-2019_26.pdf

             

          • 2. KOLO PRIJÍMACIEHO KONANIA

          • Oznámenie o konaní 2. kola prijímacieho konania

            Milí deviataci,

            máme v ponuke ešte niekoľko voľných miest v študijnom odbore 6317 M obchodná akadémia.

            • Ak máte záujem o našu školu, vyžiadajte si novú prihlášku na svojej základnej škole.
            • Obratom ju doručte do 19. júna 2020 cez informačný systém (edupage) alebo odoslaním naskenovaného tlačiva na e-mail skola@oami.sk alebo poštou na adresu školy.
            • Informácie na telefónnom čísle 056/6425593; 0917837315

             

            Ing. Dana Kerekešová, riaditeľka školy

             

             

          • Počty voľných miest - prijímacie konanie 2020/2021

          • Oznamujeme všetkým uchádzačom o štúdium na Obchodnej akadémii Michalovce, že naša škola má k dispozícii 6 voľných miest. 

            Prihlášky do 2. kola prijímacích skúšok môžete zasielať poštou, e-mailom, elektronicky cez edupage alebo osobne.

          • Povinnosti študentov po skončení strednej školy

          • Štúdium na strednej škole je za mnou. Aké povinnosti na mňa čakajú? Môžem si po skončení školy urobiť posledné prázdniny? Môžem alebo musím sa hlásiť na úrad práce?

            Zo strednej školy na vysokú školu

            Študenti sú na účely zdravotného poistenia považovaní za tzv. poistencov štátu, poistné na zdravotné poistenie platí za nich štát. Ak študent po skončení strednej školy bude v tom istom roku pokračovať v štúdiu na vysokej škole, je poistencom štátu aj v období prázdnin do zápisu na vysokú školu.

            Študenti nemajú povinnosť oznamovať svojej Zdravotnej poisťovni vznik alebo zánik štúdia.

            Neprijali vás na vysokú školu?

            Za ukončenie strednej školy sa považuje deň zloženia maturitnej skúšky. Absolventi stredných škôl, ktorí nebudú prijatí na vysokú školu, majú nárok na "posledné" “prázdniny” - do konca školského roka, t.j. do 31. augusta, najdlhšie do tohto dňa bude štát platiť za nich poistné na zdravotné poistenie.

            Povinnosť oznamovať Zdravotnej poisťovni ukončenie štúdia však absolventi nemajú, takisto nemajú žiadne povinnosti ani voči Sociálnej poisťovni (s výnimkou študentov, ktorí poberajú sirotský dôchodok).

            Absolventi a nárok na prídavok na dieťa, daňový bonus

            Absolvent strednej školy sa považuje za nezaopatrené dieťa na účely prídavku na dieťa najdlhšie do konca školského roka, v ktorom skončilo štúdium na strednej škole.

            Bez ohľadu na to, či sa absolvent strednej školy po maturite zamestná alebo eviduje na Úrade práce, bude mať jeho rodič (oprávnená osoba) nárok na prídavok na dieťa aj počas posledných prázdnin po skončení strednej školy (do 31. augusta). To isté platí aj pre daňový bonus. Posledný prídavok na dieťa bude vyplatený najneskôr v septembri (za mesiac august).

            Po maturite do práce

            Ak sa absolvent SŠ hneď po ukončení strednej školy zamestná, vznik pracovného pomeru oznámi Zdravotnej poisťovni jeho zamestnávateľ, ktorý za neho platí aj poistné.

            Ak po skončení SŠ odíde absolvent pracovať do zahraničia, má povinnosť oznámiť to zdravotnej poisťovni do ôsmich dní od vzniku pracovného pomeru v zahraničí. Je tiež potrebné vrátiť preukaz poistenca. Zdravotné poistenie mu vznikne v cudzine. Na Slovensku už nebude poistený, nemusí platiť poistné. 

            Ak absolvent SŠ začne po štúdiu podnikať, vznikne mu oznamovacia povinnosť voči Zdravotnej poisťovni, že sa stal tzv. „samostatne zárobkovo činnou osobou“ (SZČO), a to najneskôr do ôsmich dní odkedy začne podnikať.

            Preddavky na poistné platí SZČO sama každý mesiac najneskôr do ôsmich dní po uplynutí príslušného mesiaca (napr. za august 2020 je potrebné zaplatiť sumu 70,91 € do 8. septembra 2020).

            Nezamestnaný absolvent a úrad práce

            Absolventi stredoškolského štúdia nemajú žiadne oznamovacie povinnosti voči Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, t.j. nie sú povinní hlásiť sa na Úrade práce po maturite ako nezamestnaní. Zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie je dobrovoľné, nie je to povinnosť.

            Ak sa absolvent SŠ k 1. septembru nezamestná, môže si podať na Úrade práce žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. V tom prípade bude za uchádzača o zamestnanie platiť poistné na zdravotné poistenie štát.

            Na podanie žiadosti plynie 7 dňová lehota (od 1.9.). Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny oznámi zdravotnej poisťovni, že je absolvent zaevidovaný na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie.

            Absolvent SŠ, ktorý si nepodá žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie v zákonom stanovenej lehote, je považovaný za dobrovoľne nezamestnanú osobu, z čoho jej vyplýva zákonná povinnosť hradiť si povinné zdravotné poistenie resp. doplatiť si alikvotnú časť.

            Najneskôr do 9. septembra sa musí vo svojej zdravotnej poisťovni prihlásiť ako samoplatiteľ a za september už má povinnosť sám platiť preddavky na poistné na zdravotné poistenie.

            Minimálny preddavok na poistné na zdravotné poistenie v roku 2020 je pre samoplatiteľa mesačne 70,91 €.

            Povinnosti študentov voči Sociálnej poisťovni

            Voči Sociálnej poisťovni nemajú študenti v zásade žiadne povinnosti z dôvodu začiatku, ukončenia, predĺženia, prípadne prerušenia štúdia - nemusia Sociálnej poisťovni nič oznamovať a ani platiť poistné (určité oznamovacie povinnosti voči Sociálnej poisťovni má len ten študent, ktorý poberá zo Sociálnej poisťovne sirotský dôchodok). Touto témou sa zaoberá osobitný článok.UPSVaR, VšZP, ZP Dôvera

             

             

    • Skvelé! Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit